Manastirea Sucevita

Mănăstirea Sucevita având hramul Învierea Domnului a fost construită în ultimile decenii ale secolului al XVI-lea prin contributia întregii familii de boieri Movilă. In timpul domniei lui Irimia Movilă (1595-1606) bisericii i se adaugă cele două pridvoare de la intrare pe laturile de nord si sud, turnurile de incintă si se pictează biserica în interior si exterior.

În tematica picturii găsim: - Scara virtutii - contrast dintre ordinea îngeriilor si haosul iadului; - Rugăciunea tuturor sfintilor; - Arborele lui Iesei - având la bază filozofii antici; - Cicluri complete din viata unor sfinti Sf. Ioan cel Nou, Sf Ierarh Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe;

Tot aici găsim si mormintele voievozilor Ieremia si Simion Movilă.


Manastirea Putna

Lucrarile de constructie a bisericii au inceput la 10 iulie 1466 după cucerirea cetaţii Chilia (1465) si au fost terminate în anul 1469, slujba de sfinţire (târnosirea) având loc la 3 septembrie acelaşi an. Hramul bisericii este „Adormirea Maicii Domnului“.

In 1473 au inceput lucrarile de constructie la Casa Domnească, chilii, zidul de apărare cu turnurile aferente şi Turnul Tezaurului, lucrările finalizându-se în anul 1481.

După intrarea în 1775 sub ocupaţie habsburgică, mănăstirea va mai suferi o serie de transformări exterioare prin extinderea zonei de nord a incintei, noi construcţii de chilii (1852-1856), modificări ale formei acoperişului bisericii (1859), lucrări mai ample asupra acesteia având loc în 1902 sub conducerea arhitectului vienez K. A. Romstorfer.


Manastirea Voronet

Mânăstirea Voroneţ este situată în satul cu acelaşi nume, la 36 km de Suceava. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare fiind celebra pentru "albastrul de Voronet" - considerat de specialisti unic in lume si cunoscut ca si rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni şi jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Biserica face parte dintre puţinele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-şi păstrează în mare măsură forma iniţială.

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ştefan cel Mare, iar pictura exterioară, dateaza din timpul domniei lui Petru Rareş.


Manastirea Bogdana

Ctitorită în jurul anilor 1360 de voievodul Bogdan I (1359-1365) drept mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru izbânda în luptele pentru constituirea statului liber şi independent Moldova, acest sfânt locaş de închinare avea să-i fie necropolă lui şi familiei.

În biserica Mănăstirii Bogdana sunt înmormântaţi domnitorii Moldovei şi membrii familiilor domnitoare până în timpul lui Alexandru cel Bun.

Primul strat de pictură datează din secolul al XIV-lea, din vremea lui Alexandru cel Bun. Alexandru Lăpuşneanu a dispus refacerea picturii originale în anul 1558.

În 1775, când Bucovina a fost ocupată de hasburgi, mănăstirea a fost desfiinţată si redeschisă la 6 decembrie 1992 cand au început lucrările de restaurare.


Ceramica de Marginea

Marginea este o comună aflată în componenţa judeţului Suceava aceasta situîndu-se în partea de nord a României ( Bucovina ).
Ceramica neagra
Ceramica de Marginea este deja o marca binecunoscuta in intreaga lume. In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. Olaritul a aparut ca o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obtinute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societatii primitive prin posibilitatea stocarii alimentelor si a prepararii acestora.
Ceramica Smaltuita
Ceramica smaltuita produsa la Marginea este de origine bizantina cunoscuta sub numele de ceramica de Kuty si participa cu succes la tirguri si expozitii alaturi de ceramica de Horezu si alti mesteri populari precum Marcel Colibaba - cunoscutul mester olar recunoscut in lume pentru ceramica de Kuty realizata in atelierele sale din Radauti.

TOP